Boerenkaas

testBoerenkaas is kaas die op de eigen boerderij wordt gemaakt. In ons land hebben ongeveer 400 boeren en boerinnen zich gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun eigen vee tot Boerenkaas.

Voor het maken van kaas gebruiken de boeren dagverse melk. Dit betekent dat de melk meteen na het melken van de koeien de kaastobbe in gaat. Boerenkaas is dus altijd bereid van ‘rauwe’ melk, zoals we dat noemen. Melk die verder niet is behandeld. Dit geeft de kaas een bijzonder rijke, volle en unieke smaak.

Boerenkaas maken is handwerk en arbeidsintensief. Toewijding, ervaring, gevoel voor kaas en heel schoon werken zijn noodzakelijk voor het maken van een lekkere kaas.

Boerenkaas is alles behalve een standaard zuivelproduct. Je proeft per kaasboerderij de verschillen: voer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze hebben allemaal invloed op het eindproduct. Ook per seizoen varieert de smaak. Het is een voordeel dat je als kaasmaker zelf je koeien melkt en verzorgt. Zo kun je met alle facetten die de kaas beïnvloeden rekening houden.