Kaassoorten

Veel kazen zijn vernoemd naar de plaatsen waar boeren de kazen naar de markt brachten om ze te verkopen. Gouda, Leiden en Edam bijvoorbeeld liggen midden in de streek waar de kazen oorspronkelijk werden gemaakt.

Hollandse kazen op een rij:

Goudse kaasGoudse kaas:

Deze eeuwenoude kaas uit Zuid-Holland en Utrecht is de belangrijkste en bekendste Nederlandse kaassoort. De kaas heeft de vorm van een plat wagenwiel met een dunne, gele korst. De kaas heeft bolle zijkanten, weegt ongeveer 12 kilo en bevat minimaal 48% vet. De kaas kan op verschillende leeftijden worden gegeten. Hoe ouder de kaas, hoe steviger en pittiger de smaak. Boeren Goudse wordt op de boerderij gemaakt van rauwe melk en smaakt daarom veel voller dan fabriekskaas.

EdammerEdammer kaas:

De Edammer is bekend om zijn opvallende bol- of kogelvorm. In het buitenland hebben deze kazen een rode waslaag. De kaas bevat minimaal 40% vet, is stevig van vorm en kan net als Goudse kaas op verschillende leeftijden worden gegeten.

 

Leidse kaasLeidse kaas:

Dit is de originele komijnekaas. De kaas heeft de vorm van een plat wagenwiel en is verkrijgbaar in diverse formaten. Leidse kaas bevat 30 tot 40% vet en is wat droger en zuurder dan Goudse kaas. De kaas smaakt ook wat pittiger.

 

 

Friese nagelkaasFriese nagelkaas:

Een platronde kaas met komijn en kruidnagel, gemaakt van magere melk.

 

 

 

MaasdammerMaasdammer:

Ook wel Hollandse gatenkaas genoemd. Een platronde kaas met een opgebolde bovenkant en diverse gaten. De gaten worden veroorzaakt door propionzuurbacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een zoete nootachtige smaak. Deze kaas wordt vaak verkocht onder het merk Maasdammer.

Geitenkaas

Geiten- en schapenkaas:

Gemaakt van melk van geiten of schapen. De kaas is witter van kleur dan koemelkkazen en heeft een pittige bijsmaak.

Kruidenkaas

Kruidenkaas:

Traditioneel worden kruiden als komijn en kruidnagel toegevoegd. Tegenwoordig zijn allerlei kruidenkazen verkrijgbaar, zoals bijv. brandnetel, mosterd, Griekse kruiden en sambal. Lekker uit het vuistje bij een glas wijn.

Smeerkaas:

Lang houdbare gesmolten kaas. De kaasjes zijn te koop in verschillende vetgehaltes en smaken. In Nederland wordt vooral smeerbare smeltkaas gegeten, oftewel smeerkaas.