Voedingswaarde van kaas

Kaas is gezondKaas is lekker en bevat ook nog eens belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, vitamines en goede vetten.

Calcium 

Kaas is een belangrijke bron van kalk (calcium). Een paar ons kaas per dag levert de voldoende dagelijkse hoeveelheid calcium op. Ook bevat kaas flink wat van de in vet oplosbare vitaminen A en D, evenals vitamine B-complex en Vitamine E. Magere kaas van afgeroomde melk bevat minder van deze vitaminen. Ook bevat kaas fosfor, dat goed is voor sterke botten en tanden.

Kaas bestaat uit water, eiwitten en vet. Vet is niet het hoofdbestanddeel. Dat is water. Het vetgehalte van kaas wordt vastgesteld op basis van droog gewicht. Een percentage van 48% geeft dus de hoeveelheid vet aan nadat al het water uit de kaas is gehaald.

Vleesvervanger

Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met die van vlees. Het totale eiwitgehalte is dan wel wat minder, maar van de aanwezige eiwitten is een groter deel opneembaar in het lichaam. Namelijk 70%. Bij kip en vlees is dit rond de 68%.  Kaas is dus heel geschikt als vleesvervanger.