Hoe wordt karnemelk gemaakt?

’s Morgens vullen we een karn met verse melk. Daarna pasteuriseren we de melk ongeveer 10 minuten op 80°C. Pasteuriseren betekent dat je de melk verhit om schadelijke bacterien te vernietigen. Vervolgens koelen we de melk weer terug. Als de melk 40 °C is voegen we zuursel toe. Vervolgens koelen we de melk verder tot circa 21°C. Daarna zetten we alles stil en wordt de melk op 21° gehouden tot de volgende morgen.

De volgende ochtend beginnen we met roeren. Tijdens dit proces klontert het melkvet samen doordat de vetmembraantjes breken en komt het als boter bovenop de karnemelk drijven. De boter scheppen we eraf. De overgebleven zure vloeistof wordt gedronken als karnemelk.

Boter

Het woord boter komt van het Griekse woord ‘bos’, wat koe betekent. Veel mensen denken dat margarine een vorm van boter is, maar dat is een misverstand. Margarine is geen zuivelproduct. Het wordt meestal gemaakt van plantaardig vet, soms van dierlijk vet. Melkvet of andere melkbestanddelen worden meestal niet gebruikt in margarine.

boter