Yoghurt

Het woord yoghurt komt van het Turkse yoğurt: het is een samenvoeging van twee woorden: yoğun, wat dik betekent en het werkwoord yoğurmak, kneden.

Hoe wordt yoghurt gemaakt?

Yoghurt maak je door melk te verhitten tot 85°C. Hiermee dood je eventueel aanwezige ziektekiemen. Na het verhitten wordt de temperatuur teruggebracht naar 40°C.

Vervolgens voegen we yoghurtbacteriën toe aan de verwarmde melk. Dit blijft vervolgens circa 12 uur onder constante temperatuur staan, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Hierna wordt de yoghurt afgekoeld en vullen we de flessen.

De bacteriën in de melk breken de lactose af tot melkzuur. Hierdoor daalt de pH. Omdat yoghurt een zuur product is met een pH tussen de 4 en 5, hebben andere bacteriën geen kans om te groeien. Schimmels en gisten hebben weinig of geen mogelijkheid om het te doen bederven. Vandaar dat yoghurt in de koelkast relatief lang houdbaar is.

Zelf yoghurt maken

Je kunt thuis zelf yoghurt maken. Dit heb je nodig:
- 1 liter melk
- 2 dl verse yoghurt
- een kookpot
- een thermometer
Maak de kookpot goed schoon. Verwarm de melk tot 40° C. Roer voorzichtig de yoghurt erdoor. Sluit de kookpot en stop deze in de oven of op een plek waar de temperatuur op 40 graden blijft. Na 4 à 6 uur is de yoghurt klaar. Zet het in de koelkast om af te koelen. Eet smakelijk!

zuivelflessen-300x225