Tips

  • Ovenschotel met kaasServeer kaas altijd op kamertemperatuur. Gun kaas uit de koelkast ruim de tijd om op te warmen.
  • Houd bij een kaasplankje rekening met de voorafgaande gangen. Romige kazen zijn het lekkerst na eenvoudige vleesgerechten, terwijl harde geitenkazen en Hollandse boerenkazen goed passen na een stevig maal. Na een pittig gekruide maaltijd is een jonge, frisse kaas heel geschikt.
  • Bescherm kaas met een laagje aluminiumfolie of vetvrij papier of leg het in een afgesloten plastic kaastrommel. Zo kan de kaas blijven ademen en de smaak zich nog verder ontwikkelen. Plastic folie is handig om de kaas kort in te bewaren. Laat deze echter niet te lang zitten, want dan kan de kaas gaan zweten. Wikkel slechts een soort kaas in hetzelfde stuk folie. Meerdere soorten kaas nemen elkaars smaak over.
  • Gooi kaas die te lang of niet goed is bewaard niet weg.  Snijd een dun plakje af, zodat een schoon deel tevoorschijn komt. Als de kaas te droog is, gebruik deze dan geraspt bij het koken. Sommige harde kazen kunt u zachter maken door ze even in een in witte wijn gedrenkte doek te wikkelen.
  • Rode wijn past heel goed bij kaas, maar ook zoete witte wijn kan prima gecombineerd worden met kaas. Kies een wijn en kaas met eenzelfde soort karakter. Wijnen met veel zuren gaan goed samen met romige, zachte kazen. Tanninerijke wijnen krijgen er echter iets heel droogs van.
  • Wie met kaas kookt, moet de kaas niet te lang laten verhitten. Verwarm de kaas het liefst apart of voeg het pas aan het eind van de kooktijd toe. Boven bepaalde temperaturen gaan de eiwitten in de kaas klonteren en schiften, wat een taaie massa tot gevolg kan hebben. U kunt dit voorkomen door de kaas te mengen met wat bloem of paneermeel.
  • Harde oude kazen kunnen meer hitte verdragen dan zachte kazen. Fondue kan op tafel gewoon door blijven warmen, omdat de alcohol de temperatuur van de kaas onder het schiftpunt houdt.  Geraspte of fijn gesneden kaas is beter te verwerken in warme gerechten dan plakjes of stukken kaas. Houd ook rekening met de smaak van de kaas na verhitting. Zo zal blauwaderkaas sterker smaken.